VILA ALEKSANDAR ORAŠAC

U srcu Šumadije u istorijskom kraju 

O kompleksu

Nalazimo se u bezbednom okruženju, na 1,5km od većih saobraćajnica, na imanju od 4ha koje je potpuno ograđeno i prilagođeno boravku grupa dece.

U srcu Šumadije, u  istorijskom mestu Orašac,  na 60 km od Beograda i, na 3h vožnje i od severa i juga zemlje.

U sklopu imanja nalaze se :

 • Sportski tereni
 • Otvoreni bazeni
 • Adrenalin park
 • Smeštajni objekat kategorije *** sa udobnim sobama
 • Učionice i prostor za zabavu sa audio video opremom
 • Etno vajat 
 
Grupe dece koje borave u našem objektu su bezbedne jer je boravak zatvorenog tipa i nema individualnih gostiju.  U našoj okolini je mnogo istorijskih sadržaja poput : Marićevića jaruge, mesta I srpskog ustanka, Pećine Risovače, Zadužbinskog kompleksa na Oplencu.

Smeštajni objekat

Imamo 65 kreveta u 1/2, 1/3 i 1/4 sobama sa kupatilima. Sve sobe su komforne, klimatizovane i opremljene televizorima.

Restoran je dovoljnog kapaciteta a hrana u našem objektu je domaća.

Hleb i pecivo se isključivo mesi u našoj kuhinji, a o posebno brinemo o svežini namirnica i kvalitetu hrane koju poslužujemo.

Jelovnik koji radimo možete preuzeti PLAN ISHRANE

Imamo video nadzor, 24h recepciju i ograđeno imanje,hidrofore za slučaj nestanka vode kao i agregate za električnu energiju čime smo osigurali neometano funkcionisanje i potpunu bezbednost za naše najmlađe goste.

U objektu imamo prostor predviđen za učionice, kao i salu za dnevne i večernje aktivnosti sa kompletnom audio i video opremom.

Sportski tereni

Posedujemo sportske terene na mali fudbal, rukomet, teniski teren, dva košarkaška terena i tri odbojkaška terena. Svi tereni su montažni a podloga je tartan.

Sportski tereni su ograđeni i imaju reflektore za večernje treninge. Na raspolaganju su isključivo grupama koje borave u objektu.

SMEŠTAJ I UČIONICE

Sobe u objektu su na tri etaže : prizemlje, prvi sprat i drugi sprat. Objekat ima hidraulični lift ali se koristi samo za nošenje kofera deci, zbog bezbednosti se ne praktikuje korišćenje bez nadzora odraslih.

Sobe su sa klima uređajima, TV-om, kupatilima i wifi je pokrivenost u celom objektu.

Po strukturi su 1/2, 1/3 i 1/4 kreveta a za vrtićke grupe se sobe mogu povećati i prilagoditi većem broju dece.

Kupatila su sa tuš kabinama, kasetama sa tečnim sapunom a fenovi su na recepciji zbog bezbednosti.

Objekat poseduje i salu u kojoj se može odvijati nastava kao i još dve učionice na etažama u objektu.

Sala se koristi i za program rekreacije i animacije u zatvorenom prostoru

 

ETNO VAJAT I UČIONICE NA OTVORENOM

Etno vajat je takođe u sklopu kompleksa. Izuzetan je prostor opremljen u duhu kulture i tradicije Šumadije. Ima 150 mesta pa u njemu često realizujemo prolazne ručkove na ekskurzijama ili jednodnevnim izletima. 

Terasa etno vajata je u hladu i pogodna je za učionice na otvorenom te je grupe koje su na rekreativnoj nastavi često koriste.

Vila Aleksandar ima sjajnu tradiciju a to je da ima svoju eduktivnu radionicu, kao objekat, jedini u Srbiji koji radi na ovaj način. Obzirom da je u istorisjkom mestu, radionice je sa istorijskom temom i zove se Vremeplov ( putovanje kroz vreme) od praistorije ovoga kraja, preko srednjeg veka, I srpskog ustanka do danas.

U pitanju je interaktivna radionica koju vode naši rekreatori i koja kroz zanimljive prikaze i ilustracije upoznaje decu kako je izgledao i zvučao praistoijski medved, nosorog koji su bili stanovnici ovih krajeva u praistoriji o čemu pećina Risovača svedoči, oslikava na interesantan način istoiju ovoga kraja i deca je jako vole.

Ona se radi u sklopu celodnevnog izleta u našem kompleksu.

Više o izletu možete videti na linku :

 

OTVORENI BAZENI I ADRENALIN PARK

Od zabavnih sadržaja u sklopu kompleksa Vile Aleksandar tu su otvoreni bazeni koje najmlađi obožavaju. Imamo dva bazena, jedan je baby bazen dubine 30 cm sa toboganom i namenjen je najmlađim gostima od 3-6 godina. Drugi je veliki bazen rekreativne dubine 165cm.

Bazeni počinju sa radom obično oo polovine juna pa naše letnje grupe uživaju u njima.

Grupe imaju dva termina u toku dana po 60 min kada su potpuno sami na bazenima zbog bezbednosti, i u pratnji svojih učitelja i vaspitača kao i naših rekreatora.

Adrenalin park Loreanina Avantura je takođe na imanju. Sastoji se od 10tak interesantih prepreka na visini od 1m, pa je potpuno bezbedan za najmlađe. Takođe se organizovano koristi u pratnji rekreatora i vaspitača.

SMEŠTAJ U BUNGALOVIMA U KOMPLEKSU

U sklopu našeg kompleksa nalaze se i četiri bungalova, ukupnog kapaciteta od 16 kreveta. Svi bungalovi su u kategoriji 3*, opremljeni kupatilima, klimama, televizorima.

U prizemlju je soba sa francuskim krevetom, a na galeriji je doba sa dva odvojena ležaja.

Pogodni su za smeštaj starije dece koji nije potreban stalni nadzor vaspitača, ili sportskog trenera. Njega stariji i vole, posebno grupe dece sportista na pripremama u Orašcu.

Svaki bungalov ima na terasi u prizemlju garnuturu za sedenje, a sam kompleks je potpuno ograđen, bezbedan pa je samim tim i ovaj vid smeštaja prihvatljiv grupama koje dolaze kod nas.

Kada su u pitanju manja deca, uglavnom bungalove ostavljamo za smeštaj lekara, rekreatorima kako bi se u objektu ostavilo više mesta za smeštaj manje dece.

 

Šunjalice rekreacija
i animacija dece

Udruženje animatora i rekreatora Šunjalice iz Valjeva okuplja sjajnu ekipu mladih ljudi, profesora fizičke kulture ili sportista koji imaju iskustvo u radu sa decom uzrasta od 2 do 12 godina.

Rekreator i animator

Vladimir
Pantić

Rekreator i animator

Anđelka Pavlović

Rekreator i animator

Katarina Filipović

Rekreator i animator

Milorad Jeremić

Rekreator i animator

Matija
Ivanović

Rekreator i animator

Luka Stojaković

Korisne informacije

Organizacija i vođenje grupa dece je zahtevan i jako odgovoran posao, naš posao je pored organizacije putovanja da odgovorimo i na sva Vaša pitanja, kako bismo Vam pomogli da se što kvalitetnije spremite za putovanja.

U skoro svim objektima grupe dece su same i nema mešanja sa individualnim gostima. U hotelima poput htl Park ili htl Oplenac može se desiti da borave i individualni gosti što je retko, jer uglavnom mi punimo gotovo ceo kapacitet, ali tada se odvajaju na druge etaže. 

Osnovna škola ili predškolska ustanova su u obavezi da pozovu saobraćajnu policiju na pregled autobusa. To mogu uraditi putem email-a, nije neophodno da nose zahtev lično.

U praksi se pokazalo kao najbolje da deca do dolasku počnu užinom oko 15h što najčešće bude topla čorba ili kifle sa sirom, jer prvog dana deca kreću sa sendvičima od kuće i od momenta kad stignu do užine nisu gladna. Poslednjeg dana su smene uvek oko podne, pa toga dana deca imaju i doručak i ručak kako ne bi gladni išli na put nazad. Ručak obično bude oko 12h jer autobusi kreću oko 13h dok malo odmore posle ručka.

Na zahtev škole ili predškolske ovo se može promeniti u dogovoru sa nama.

Naravno. Uvek obaveštavamo grupe da ukoliko postoji poseban režim ishrane da nam se dostavi takva informacija.

Sve češće je dece koji su vegetarijanci, sa veganskom ishranom, ili imaju hronične bolesti, ili iz nekog razloga ne jedu nešto što je u planu ishrane.

Tada komuniciramo sa objektom kako bi se ishrana prilagodila. Važno je napomenuti da objekti uglavnom imaju domaću hranu i standardne namirnice, pa stoga nisu u mogućnosti da odgovore na jako specifične zahteve , pa ukoliko postoji retka vrsta namirnica, to obično roditelji spakuju a kuhinja u svakom objektu namirnice spremi u skladu sa uputstvima.

Lekar je prisutan 24h u objektu sa svakom grupom dece. Opremljen je uvek osnovnim lekovima.

Takođe ima pribor za prvu pomoć da može da odreaguje odmah na povredu ili simptom bolesti. Ukoliko postoji potreba da se dete povede u Dom zdravlja ili bolnicu svaki objekat ima automobil na raspolaganju i tada se dete uz prisustvo učitelja ili vaspitača kao i lekara vozi do najbližeg Doma zdravlja ili bolnice.

Naša praksa je da 5 do7 dana pred put dajemo detaljan plan putovanja. U njemu se nalazi sledeće :

– podaci o prevozniku ( naziv, adresa, matični broj, broj mesta u autobusu) , sve potrebno za najavu pregleda saobraćajnoj policiji

– dostavlja se plan ishrane kao i shema smeštaja

– navodi se da li je voda u objektu za piće, koji su termini korišćenja bazena, preporuke šta poneti, i sve potrebo od informacija

-navodi se i vreme postavljanja autobusa sa tačnom adresom kao i informacije vezane za prvu i poslednju uslugu, kada se ulazi u sobe prvog dana i napuštaju sobe poslednjeg dana i vreme povratka grupe

Sa našim grupama rade rekreatori zaduženi za program aktivnosti podeljen na jutarnji, popodnevni i večernji. Praksa je da sam grupom do 50 dece radi jedan rekreator, izuzetak je kada su u pitanju različite škole ili vrtići onda može ići do 20 dece jedan rekreator.

Sedam do 10 dana pred put šaljemo svim našim školama i predškolskim ustanovama Plan puta koji sadrži sve potrebne informacije za roditeljske sastanke. Dajemo primer šta sve od informacija sadrži plan puta :

 

 • Podaci o prevozniku sa matičnim brojem
 • Podaci o autobusu ( broj mesta)
 • Vreme i mesto postavljanja autobusa
 • Obaveštenje za saobraćajnu policiju
 • Vreme i mesto pregleda i polaska autobusa
 • Planirano vreme dolaska u objekat
 • Prva usluga
 • Jelovnik za sve vreme boravka
 • Vreme ulaska u sobe i shema smeštaja sa brojevima soba
 • Vreme napuštanja soba poslednjeg dana
 • Podatke o planu aktivnosti koji rade rekreatori
 • Podatke o rekreatorima
 • Podatke o lekaru, lekovima i opremljenosti
 • Informacije o smeštajnom objektu (  da li je voda za piće, da li su obezbeđeni peškiri, šta je potrebno spakovati, vreme obroka… )
 • Vreme povratka grupe
 • Zahtevamo dopis o alergijama, specijalnom režimu ishrane i slično kako bismo prilagodili jelovnik deci sa posebnim potrebama
 • Itd…

Jednom rečju sve potrebno od informacija i nama kao Organizatoru, i prevoznicima i objektu i naravno putnicima, roditeljima.

Najbolje vreme za rezervaciju je od minimum 3 meseca pred put a idealno do 6 meseci. Zašto? termini posebno s proleća se jako brzo popunjavaju i često smo u prilici da moramo odbiti upit jer nema mesta a drugi još bitniji razlog su mesečne rate. Ako rezervišete Vaš termin s jeseni za proleće to Vam daje mogućnost plaćanja na bar 6 mesečnih rata što roditeljima mnogo olakšava.

Naša praksa je da radimo sa prevoznicima koji imaju kvalitetan i velik vozni park a koji imaju praksu da voze školsku decu.

Velik vozni park nam omogućava da ukoliko se desi nešto nepredviđeno sa vozilom prevoznik može i ima da pošalje drugo vozilo na lokaciju a kvalitetan prevoz nam garantuje bezbednost na putu.

U Beogradu najviše sarađujemo sa LUI travel firmom, Fudexom, u Novom Sadu sa Feniks Giz prevoznikom, Mat Trade Zrenjanin itd..

Korišćenje bazena u svim objektima koji ih imaju je uvek uključeno u program tj uvek na raspolaganju grupi. Organizovano je tako da je u posebnim terminima najčešće 60 min dnevno, nekada i 2x 60 min kada su grupe dece same. 

Bazeni su uglavnom rekreativne dubine i obavezno je da deca idu u pratnji svojih učitelja ili vaspitača i naših rekreatora radi potpune bezbednosti.

Otvoreni bazeni su sezonski, i zavisno od objekta počinju sa radom oko polovine juna.

Vila Aleksandar Orašac ima praksu da otvara bazene oko 10 juna, Budimlija Resort oko 20 juna.

Ostali objekti imaju zatvorene bazene koji su u funkciji tokom cele godine.

Plan ishrane možete dobiti i uz samu ponudu ukoliko želite a uz plan puta 7-10 dana pred put je on obavezan i sastavni deo pripreme za put.

Postoji mogućnost da se za celu grupu promeni neki od obroka ali je neophodno da se sve usaglasi pre odlaska grupe. Na licu mesta korekcije nisu moguće jer svi hoteli prave plan trebovanja ishrane prema jelovniku koji je usaglašen.

Naravno. O ovome se uvek vodi računa. Kada su školska deca u pitanju učitelji su na istoj etaži a za pred školce se uvek radi smeštaj tako da vaspitači dele sobu sa decom koju povedu.

Ni jedan objekat ne daje popust na decu blizance ili decu iz iste porodice. To se uvek kalkuliše kao trošak čitave grupe i na osnovu toga koliko ima dece formira se konačna cena. S tim u vezi mi programe koji podrazumevaju popuste radimo ukoliko postoji jasan zahtev škole ili vrtića za tim. 

Dakle, ukoliko Vam je potreban popust i on je praksa kod Vas molim da zatražite takvu ponudu.

Kada su škole u pitanju jedan učitelj vodi svu prijavljenu decu iz svog odeljenja. Kod vrtićke dece, pošto se sobe dele i vaspitač spava zajedno sa decom praksa je da gratis ide na 7 plative dece. Svaki gratis ispod ovoga podiže cenu aranžmana.

Sarađujemo sa Udruženjem animatora Šunjalice iz Valjeva, Activity centrom iz Beograda, O2 udruženjem rekreatora, tako da možemo pokriti sve potrebe grupa koje imamo.

Imamo dugodišnje lepo iskustvo sa ovim udruženjima a rekreatori su uglavnom prof fizičke kulture sa iskustvomu radu sa decom na rekreativnim nastavama.

Na žalost ne. Velike su potrebe za lekarima na ovim  putovanjima i ne postoji dovoljan broj lekara pedijatara koji putuju na ovakve programe. Lekari su od Opšte prakse do specijalista, ili su mladi lekari, ili ljudi koji rade u zdravstvenim centrima a svoje slobodno vreme koriste na ovim putovanjima ili su lekari u penziji. Kako god vrlo savesno rade svoj posao.

U sobe se prvog dana ulazi od 12h do 14h zavisno od objekta i udaljenosti gde se on nalazi, a poslednjeg dana je napuštanje soba u 8h kako bi se spremile na vreme za sledeću smenu. 

Za to vreme rekreatori rade svoj program sa decom a postoje posebne prostorije gde se stvari ostavljaju do dolaska autobusa.

Vrlo retko, a gotovo nikada. Različiti uzrasti nisu za mešanje zbog programa rada koji je drugačiji za vrtiće a drugačiji za osnovce. Kada se i desi da se grupe sreću u nekim objektima, to su obično veliki objekti gde je moguće da budu odvojeni i u smeštaju i na dnevnim i večernjim aktivnostima.

Niste u obavezi da ih dostavljate objektu, niti lekaru koji je sa vama, ali je poželjno ih ponesete popunjene sa sobom, kako bi imali sve potrebne informacije o zdravstvenom stanju svakog deteta.

Pregled saobraćajnoj policiji u Beogradu ne mora više da se predaje lično na šalteru u Ljermontovoj ulici. 

Dovoljno je uputiti email sa popunjenim obrascem i overen pečatom ustanove i policija će potvrditi prijem.

Naš plan puta uvek sadrži sve potrebne informacije za najavu policiji : Vreme i mesto postavljanja, Podatke o prevozniku ( adresa, PIB, Matični broj, broj mesta u vozilu), Podatke o agenciji organizatoru takođe. Vreme i mesto povratka.

U narednom delu možete videti primer kako popuniti zahtev a takođe smo i ostavili mogućnost da obrazac preuzmete.

Klikom na dugme ispod možete skinuti Obrazac zahteva za pregled autobusa za Organizovane polaske dece .

Zahtev za Beograd možete uputiti emailom, nakon čega že saobraćajna policija potvrditi prijem.

Email za najavu polaska je : usppubgd@mup.gov.rs

Kompleks Vila Aleksandar

Kompleks Aleksandar
ORAŠAC

u srcu Šumadije, u istorijskom Orašcu nalazi se turistički kompleks Vile Aleksandar koji se nalazi na 1500 metara od mesta I srpskog ustanka

hotel park ivanjica

Hotel Park
IVANJICA

Kako je Nušić pisao ” Viđeni ste za Ivanjicu” jer nekada je Ivanjica bila kraj sveta a danas je vazdušna banja, sa prelepom prirodom i ide se sa zadovoljstvom.


Budimlija Vile

Budimlija Resort
GUČEVO

Budimlija, prelepi zaosek u podnožju planine Gučevo, poznat po prelepoj, netaknutoj prirodi.hotel oplenac

Hotel Oplenac
TOPOLA

…srce Šumadije, u istorijska Topola, Oplenac varošica koja odiše istorijom i koja je najposećenija destinacija osnovnih škola.


ZLATIBOR

Sunčani Breg
ZLATIBOR

Zlatibor, odmaralište Sunčani breg koje ima decenijama dugu tradiciji u dečijem turizmu i koji je svaki učitelj bar jednom u svojoj karijeri posetio.

srebrna lisica kopaonik

Srebrna Lisica
KOPAONIK

..nacionalni park Kopaonik, Sunčani vrhovi, u hotel Srebrna Lisica koji je deceniju domaćin grupama dece.