Hotel "RAVNI GAJ" ***
Gruža

O okolini

 

Ivanjica…

Ivanjica je prelepa varošica smeštena u jugozapadnoj Srbiji, na obali reke Moravice. Ivanjica je živopisna dolina okružena prelepim pejzažima planina: Golija, Javor, Mučanj, Čemerno i Radočelo, oaza netaknute prirode, čistog vazduha i dom gostoljubivih i ljubaznih ljudi.

Prva Vazdušna banja u Srbiji

Zbog svog geografskog položaja i prirodnih karakteristika, Ivanjica je proglašena Vazdušnom banjom, kao mestom izuzetnog vazduha, vrlo pogodnim za lečenje različitih plućnih bolesti i anemije.

Takođe, planinu Goliju je UNESCO proglasio rezervatom biosfere.

 

Hotel "Ravni Gaj" ***

UŠUŠKAN MEĐU BOROVOM ŠUMOM
 
Kompleks Ravni Gaj je skrivena tajna okoline Kragujevca, primete ga samo retki sa puta jer je vešto sakriven u prelepoj prirodi, okružen šumom i zelenilom.
Prostran, osvetljen i delimično natkriven parking, uzvišenje iza borove šumice, bogati sadržaji za sport, rekreaciju, proslave ali i relaksaciju samo su deo razloga koji goste privlače u Ravni gaj.
 
 
RUŽA VETROVA KOJA OKREPLJUJE

Kada letnje vrućine pogode gradove, gosti našeg hotela tada uživaju u posebnoj mikro klimi hotela, svežem i čistom vazduhu, koji mu zahvaljujući ruži vetrova, naročito u popodnevnim satima, stiže sa Rudnika i Kopaonika.

U vrelim letnjim noćima, temperatura se u Gaju spusti čak i do 10 stepeni, pa i preko dana, temperatura ostaje daleko prijatnija nego u Kragujevcu i ostalim gradovima Srbije.

Smeštaj u hotelu

Smeštaj u dvokrevetnim, trokrevetnim  sobama, četvorokrevetnim sobama, svaka soba svoje kupatilo, tv-sa kablovskim priključkom .

Sobe su prostrane, udobne a higijena u objektu je na visokom nivou. 

Za sve grupe uz ponudu se prilaže shema smeštaja po etažama.

Objekat poseduje prostor učionice sa potrebnom opremom za izvođenje nastave.

Programi za škole i vrtiće

Smeštaj u dvokrevetnim, trokrevetnim  sobama, svaka soba svoje wc –kupatilo, tv-sa kablovskim priključkom .

Sastoji se od  četiri obroka dnevno, bogata je i raznovrsna, na principu ankete – u  ponudi  domaća  kuhinja  sa  upotrebom  proizvoda  našega  kraja.

Objekat poseduje tri učionice sa potrebnom opremom za izvođenje nastave.

Zatvoren bazen koji radi tokom cele godine dimenzija 18×9,  dubine 1,25 m do 1,75 m prilagođen za plivače i  neplivače – škole plivanja-sala za večernji program, animacije i diskoteka
-otvoreni sporski tereni
-organizovane prepodnevne, popodnevne i večernje aktivnosti sa rekreatorom i animatorom ( stručni tim rekreatora vodi  dipl prof fizičke  kulture )

Obavezan  sistematski  pregled  za  svu  decu  i  medicinski  nadzor 24h, kao i za prosvetne radnike.

Organizacija  poludnevnih i celodnevnih izleta (u ponudi pl. Golija-nacionalni park biosfere pod zaštitom  UNESCO-a, planina Javor, manastir Studenica, obilazak  Ovčarsko-kablarskih manastira, pozorišna i bioskopska  predstava su deo fakultativnih aktivnosti po želji škole.

 

Programi za sportiste

UŠUŠKAN MEĐU BOROVOM ŠUMOM
Sa regionalnog puta Kragujevac – Kraljevo, iz pravca Kragujevca, a pre raskrsnice za Kraljevo i Čačak, sa leve strane puta nailazi se na hotel Ravni gaj.
 
On je skrivena tajna okoline Kragujevca, primete ga samo retki sa puta jer je vešto sakriven u prelepoj prirodi, okružen šumom i zelenilom.

Prostran, osvetljen i delimično natkriven parking, uzvišenje iza borove šumice, bogati sadržaji za sport, rekreaciju, proslave ali i relaksaciju samo su deo razloga koji goste privlače u Ravni gaj.
 
 
RUŽA VETROVA KOJA OKREPLJUJE

Kada letnje vrućine pogode gradove, gosti našeg hotela tada uživaju u posebnoj mikro klimi hotela, svežem i čistom vazduhu, koji mu zahvaljujući ruži vetrova, naročito u popodnevnim satima, stiže sa Rudnika i Kopaonika.

U vrelim letnjim noćima, temperatura se u Gaju spusti čak i do 10 stepeni, pa i preko dana, temperatura ostaje daleko prijatnija nego u Kragujevcu i ostalim gradovima Srbije.

Izleti u okolini

Krstić i sin ponovo vozi

"Krstić i sin" čuveni prevoznik iz filma "Ko to tamo peva" sve putnike koji dolaze iz Kragujevca prema Kniću čeka kod Dragana Petkovića, vlasnika ugostiteljskog objekta koji nosi naziv kultnog ostvarenja. Omiljeni film inspirisao je Dragana da napravi neobičnu postavku za sve ljubitelje filma ,,Ko to tamo peva’’, a autobus star 62 godine ponovo privlači putnike. Autobus iz 1953. godine proizveden u istoj seriji kao i kultni film iz ,,Ko to tamo peva’’ postao je prava atrakcija za sve putnike koji prolaze iz Kragujevca prema Kniću. Ljubav prema kultnom filmu dala je ideju Draganu Petkoviću da napravi lični omaž ovom ostvarenju pa je njegov ugostiteljski objekat postao poput stanice, ali ne samo za putnike koji idu za Beograd.

Akvarijum

Na površini od oko 400 metara kvadratnih nalazi se više od 350 staklenih, akvarijumsko – terarijumskih bokseva ukupne zapremine 60.000 litara vode.

U njima egzistira više od 600 biljnih i životinjskih vrsta iz vodenih ekosistema cele planete. Svi akvarijumi su slatkovodni i u njima se nalazi živi svet kopnenih voda, naših krajeva, Balkanskog poluostrva, ali i tropskih i suptropskih područja Afrike, Južne Amerike, Azije i Australije. Trenutno su u toku pripreme za otvaranje morskog, koralnog akvarijuma, sa više vrsta riba i korala, koji će raznolikošću doprineti atraktivnosti ovog turističkog potencijala u Kragujevcu.

Muzej StaraLivnica

Zgrada Livnice je građena po svim principima evropske industrijske arhitekture i kao takva je reprezentativno zdanje na ovim prostorima.

Ona je 1953. godine stavljena pod zaštitu države kao kulturno dobro od velikog značaja.

Livnica je prestala sa radom 1968. godine. Posle par godina, 1973. godine, na tu lokaciju je prebačen fabrički muzej, koji i danas egzistira pod imenom Stara livnica.

Šumarice

Spomen-kompleks podignut u znak sećanja na nedužne žrtve Kragujevačkog masakra koji su počinili pripadnici Vermahta 21. oktobra 1941. godine.

Tog dana nemački okupatori su u Šumaricama streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 učenika kragujevačkih srednjih škola i šegrta koji su već radili, kao i 15 dečaka, čistača obuće, od 12 do 15 godina starosti.

Prema podacima istoričara i kustosa muzeja, pokojnog Staniše Brkića, koje je naveo u svojoj knjizi „Ime i broj“ iz 2007. godine, tog dana je streljano 2.796 lica (2381 u Kragujevcu i 415 u okolnim selima).

Gružansko jezero

Još uvek nedovoljno istraženo i nedovoljno medijski eksponirano, Gružansko jezero je samo jedna u nizu lepota prirode Knićkog kraja koju možda još uvek niste posetili. A razloga je mnogo: uživanje u prirodi, šetnje, čist vazduh ili ribolov.

Gružansko jezero je veštačko akumulaciono jezero koje se nalazi 23km jugozapadno od Kragujevca, u neposrednoj blizini jezera nalaze se naselja Gruža, Knić i Toponica. To je i najveća vodena površina u centralnoj Srbiji sa površinom od 934 hektara. Obim jezera je oko 42 km, a širina je od 300 do 2.800 m. Jedina veća pritoka jezera je reka Gruža. Prosečna dubina jezera iznosi 6,5 metara, a najveća oko 35 metara. Može se reći da je reč o „plitkoj vodi“.

Muzej StaraLivnica

U prvoj prestonici moderne Srbije, Kragujevcu po prvi put u istoriji osnovani se:

prve novine – Novine srpske, prvi sud - Sud kragujevački 1820., prva apoteka 1822., prvi muzički orkestar - Knjažesko – serbska banda 1831., prva gimnazija 1833., prva štamparija 1834., prvo pozorište - Knjažesko – serbski teatar 1835., Licej – prva visokoškolska ustanova 1838., prva galerija slika, prvi muzej i prva biblioteka.

Kragujevac s ponosom i pravom, ali bez sujete, nosi epitet u svemu prvi.

Upit za ponudu