Rh Centar IVANJICA

O Ivanjici

 

Ivanjica…

Ivanjica je prelepa varošica smeštena u jugozapadnoj Srbiji, na obali reke Moravice. Ivanjica je živopisna dolina okružena prelepim pejzažima planina: Golija, Javor, Mučanj, Čemerno i Radočelo, oaza netaknute prirode, čistog vazduha i dom gostoljubivih i ljubaznih ljudi.

Prva Vazdušna banja u Srbiji

Zbog svog geografskog položaja i prirodnih karakteristika, Ivanjica je proglašena Vazdušnom banjom, kao mestom izuzetnog vazduha, vrlo pogodnim za lečenje različitih plućnih bolesti i anemije.

Takođe, planinu Goliju je UNESCO proglasio rezervatom biosfere.

 

RH Centar Ivanjica

U prelepom prirodnom okruženju, izvan grada, okružen zelenilom i stazama za šetnju. 

Ima dugogodišnju tradiciju u realizaciji nastave u prirodi, svoj tim rekreatora i animatora kao i lekarsku zaštitu 24h.

U Rh centru grupe mogu napraviti kompletan pregled kod fizijatra za svako dete koje je gost Ustanove. 

Kapaciteta 90 kreveta u posebnom krilu koje je odvojeno od zdravstvenog dela i namenjeno školama isključivo.

Sobe su 1/2 i 1/3 sa kupatilima u posebnim lamelama. 

Programi za škole

Smeštaj u dvokrevetnim, trokrevetnim  sobama, svaka soba svoje wc –kupatilo, tv-sa kablovskim priključkom .

Sastoji se od  četiri obroka dnevno, bogata je i raznovrsna, na principu ankete – u  ponudi  domaća  kuhinja  sa  upotrebom  proizvoda  našega  kraja.

Objekat poseduje tri učionice sa potrebnom opremom za izvođenje nastave.

Zatvoren bazen koji radi tokom cele godine dimenzija 18×9,  dubine 1,25 m do 1,75 m prilagođen za plivače i  neplivače – škole plivanja-sala za večernji program, animacije i diskoteka
-otvoreni sporski tereni
-organizovane prepodnevne, popodnevne i večernje aktivnosti sa rekreatorom i animatorom ( stručni tim rekreatora vodi  dipl prof fizičke  kulture )

Obavezan  sistematski  pregled  za  svu  decu  i  medicinski  nadzor 24h, kao i za prosvetne radnike.

Organizacija  poludnevnih i celodnevnih izleta (u ponudi pl. Golija-nacionalni park biosfere pod zaštitom  UNESCO-a, planina Javor, manastir Studenica, obilazak  Ovčarsko-kablarskih manastira, pozorišna i bioskopska  predstava su deo fakultativnih aktivnosti po želji škole.

 

Izleti u okolini

Kameni most na Moravici

Za posetioce Ivanjice od posebnog interesa je kameni most na Javorsko – Dragačevskom putu. Predstavlja najveći jednolučni most na Balkanu, sagrađen po principu klinova, bez vezivnog materijala. Gradili su ga italijanski majstori 1904-1906. godine sa ivanjičkim preduzimačem Blagojem Lukovićem od velikih kamenih blokova. Još uvek se koristi za saobraćaj i prelazak pešaka. Poslednjih godina zabranjen je prolaz teretnih vozila, a u planu je da bude samo pešački, kako bi se sačuvao.

Hadži Prodanova pećina

Hadži-Prodanova pećina je dobila ime po Karadjordjevom vojvodi koji je u pećinu sklanjao zbegove. Ispitana dužina pećine je oko 400 metara i sastoji se od dva sprata. Dvorana se završava sa dva manja prodora-procepa. Gornji sprat počinje iz dvorane glavnog kanala i ispunjen je raznobojnim i raznovrsnim nakitom. Svi nalazi su veoma značajni jer pripadaju periodima koji u našoj zemlji nisu dovoljno istraženi, tj. radi se o nalazima koji su tipični za periode i kulture kojima pripadaju.

Meandri Uvca

Meandri Uvca poznato su prirodno bogatsvo Srbije i stanište retke vrste Beloglavog supa. Dva najpoznatija vidikovca na Uvcu su Molitva i Ledeni Pogled. Locirani su tačno jedan preko puta drugog, sa javorske odnosno zlatarske strane kanjona. I do jednog i drugog vidikovca moguće je doći motornim vozilom preko zemljanih puteva u solidnom stanju (trekovi i mapa na dnu teksta). Ledeni Pogled je pristupačan i sa vode, tako da je u programu organizovanih brodskih izleta, u paketu sa Ledenom pećinom.

Upit za ponudu